24 maart 2020

Rechtbank verzoekt woningcorporatie coulant te zijn vanwege Corona

feature-img

Zoals u op onze LinkedIn pagina heeft kunnen lezen, verzoekt Aedes aan woningcorporaties om coulant te zijn tegenover de huurders. In deze tijden moeten we flexibel zijn en samen creatieve en werkbare oplossingen vinden. Het sluiten van Laatste Kans-overeenkomsten en/of een gedragsaanwijzing kan uitkomst bieden, maar ook andere oplossingen zijn denkbaar. Het is nog wel altijd mogelijk om te procederen, alleen gebeurt dit nu schriftelijk. De Rechtbank Overijssel schaart zich achter het verzoek van Aedes, zo blijkt uit een recente uitspraak.

Overlast

Huurder huurt sinds juli 2008 een woning van woningcorporatie Sint Joseph, gevestigd te Almelo. Zijn buren klagen bij Sint Joseph herhaaldelijk over overlast van deze huurder, bestaande uit agressief gedrag, geluidsoverlast, vernielingen, bedreigingen en overlast door het inschakelen van de politie. Sint Joseph start een spoedprocedure tot ontruiming. De zitting vond plaats op 10 maart 2020, slechts 2 dagen voor de aangescherpte Corona-maatregelen.

De rechtbank wijst de vordering tot ontruiming toe. De huurder veroorzaakte structurele en ernstige overlast. Dit leidt tot onaanvaardbare onrust en angst bij zijn buren. Ondanks een crisisopname van huurder voor twee weken, verandert zijn gedrag niet. Een ontruiming is de enige oplossing.

Ontruimingstermijn

De Rechtbank wijst het verzoek toe met een ontruimingstermijn van 14 dagen (Sint Joseph vorderde 3 dagen). Daarbij verzoekt de rechtbank aan Sint Joseph om coulant te zijn richting de huurder:

“Eerst na de mondelinge behandeling zijn verregaande maatregelen in verband met de Corona-crisis ingevoerd. Gelet daarop geeft de kantonrechter Sint Joseph in overweging om dit vonnis nog niet meteen ten uitvoer te leggen en te bezien of de overlastsituatie al dan niet blijft voortduren. De kantonrechter rekent op een coulante opstelling van Sint Joseph.”

Advies

Mensen zitten thuis en meer op elkaars lip. Zij kunnen (sneller) geïrriteerd raken en (sneller) overlast ervaren. Probeer tot een aanvaardbare situatie te komen met en voor uw huurders. Wij denken graag met u mee in oplossingen. U kunt     – geheel vrijblijvend – altijd met één van onze advocaten bellen voor overleg.

Via 030 – 252 1802 staan we u graag te woord.

Delen

overig nieuws_