Huurrecht_

Bent u op zoek naar een huurrecht advocaat of adviseur die precies weet wat er in het huurrecht speelt? Denk aan bijvoorbeeld een grote renovatie, herstructurering van een woonwagenlocatie, overlastgevende huurders, huurachterstanden of gebreken aan het gehuurde. Wat de uitdaging ook mag zijn, wij bieden een oplossing. Tomlow Advocaten is niet voor niets de huurrecht advocaat van tientallen grote woningcorporaties van de Hoek van Holland en Utrecht tot Maastricht. Bij Tomlow combineren wij onze kennis van het huurrecht woon- en bedrijfsruimtes met onze kennis van het ruimtelijk bestuursrecht.

Wat is huurrecht?

Huurrecht betreft alle regels die zijn samengesteld op het gebied van huur. Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder de verplichting aanneemt een ruimte of gedeelte daarvan te verstrekken aan de huurder. De huurder is daartegenover verplicht zich te verbinden tot een tegenprestatie.

Wij maken onderscheid tussen twee verschillende soorten huurrecht: rechten voor woonruimtes en rechten voor bedrijfsruimtes.

Huurrecht woonruimte

Op het gebied van huurrecht woonruimte zijn bij Tomlow advocaten maar liefst tien ervaren huurrecht advocaten werkzaam. Omdat wij zeer veel woningcorporaties, gemeenten en professionele verhuurders tot onze klantenkring mogen rekenen, blijven wij daarbij altijd actueel en scherp. Bovendien geven wij regelmatig trainingen huurrecht woonruimte, waarmee wij onze kennis aan cliënten kunnen overbrengen. Zo houden wij ook hen scherp.

Binnen het huurrecht woonruimte procederen en adviseren wij onder meer over de volgende onderwerpen:

 • Het opstellen van huurovereenkomsten van een woonruimte
 • Het opzeggen van de huur, o.a. op grond van dringend eigen gebruik
 • Verhogen/verlagen van de huurprijs 
 • Medehuur/onderverhuur: wilt u gaan onderverhuren of een medehuurder zoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Tomlow Advocaten helpt u door middel van bemiddeling en advisering.
 • Optreden tegen overlast (juridische bemiddeling bij overlast van buren)
 • Oplevering na einde huur: waar moet u op letten als u een huurhuis oplevert na het opzeggen van een contract?
 • Gebreken: zijn er bepaalde gebreken aan een woonruimte die u wilt gaan huren? Tomlow Advocaten kan hierbij bemiddelen en adviseren
 • Renovatie en dringende werkzaamheden: Bent u huurder en de verhuurder wilt uw bedrijfspand of woning renoveren. Wat zijn dan uw rechten? Moet u meewerken? Kan de huurprijs omhoog? Krijgt u schade vergoed?

Huurrecht bedrijfsruimte

Onder bedrijfsruimte verstaan wij ‘winkelruimte’ (waaronder ook horecaruimte wordt verstaan), ‘kantoorruimte’ of ‘overige bedrijfsruimte’. Onder de laatste categorie is alle bedrijfsruimte te scharen die niet tot de categorie winkelruimte of kantoorruimte behoort.

Onze huurrecht advocaten treden op voor particuliere en professionele verhuurders, huurders, beleggers, gemeenten, woningcorporaties en instellingen. Regelmatig procederen wij over beëindiging van de huur, herziening van de huurprijs of renovatie.

Binnen het huurrecht bedrijfsruimte procederen en adviseren wij onder meer over de volgende onderwerpen:

 • Herziening van de huurprijs: bent u huurder en wilt uw verhuurder de huurprijs herzien? Kan dit zomaar? Wat zijn uw rechten als huurder? Wat zijn de rechten van de verhuurder?
 • Het opstellen van huurovereenkomsten is iets waar Tomlow Advocaten bij kan helpen
 • Wijzigen van afspraken in huurovereenkomst: mag een verhuurder zomaar afspraken in een huurovereenkomst wijzigen? Wat zijn de rechten van zowel de huurder als verhuurder? 
 • Renovatie en dringende werkzaamheden: wilt u als verhuurder renovaties toepassen op een gehuurde bedrijfsruimte of bent u huurder en wilt uw huurder renovaties toepassen? Dan komen er ongetwijfeld  juridische vragen en bent u waarschijnlijk benieuwd naar welke rechten u heeft als verhuurder of huurder. 
 • Ontruimingsprocedure: een noodzakelijke procedure wanneer de verhuurder de huurder uit een ruimte wil zetten. Door middel van juridisch ervaren mensen kan er achterhaald worden wie er in zijn/haar recht staat.
 • Beëindiging van de huur: wanneer kan de huur beëindigd worden? Wat zijn de rechten van de huurder en verhuurder?

Omdat een aantal van onze huurrecht advocaten zich dagelijks met huurrecht bedrijfsruimte bezighoudt, hebben wij in deze onderwerpen ruime kennis en ervaring.

Huurrecht advocaat Utrecht

Onze eigenzinnige aanpak valt op. Bovendien laten wij onze kennis van het huurrecht ook zien in de cursussen die wij regelmatig verzorgen. Maar ook bij de aan huurrecht verwante onderwerpen, zoals de ontruiming van krakers en burenrecht, hebben wij ruime expertise. Schakel nu een huurrecht advocaat in bij Tomlow Advocaten.

Heeft u een vraag over huurrecht, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. U wordt doorverbonden met een van onze medewerkers, wij staan u graag vrijblijvend te woord of schakelen indien nodig een huurrecht advocaat voor u in.

Veelgestelde vragen over huurrecht (advocaten)

Wat is burenrecht?

In het burenrecht staan alle zaken met betrekking tot de rechtsverhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Buren waarbij geschillen kunnen ontstaan doordat er over langere tijd opgelopen ergernissen en frustraties onopgelost blijven. Door het continue naast elkaar wonen kunnen er confrontaties ontstaan. Een huurrecht advocaat kan bij dit soort geschillen bemiddelen door tijdig advies te leveren. Hieronder een aantal voorbeelden waar een advocaat burenrecht bij kan bemiddelen:

 • Burenrecht ongewenst uitzicht
 • Burenrecht burgerlijk wetboek
 • Burenrecht erfafscheiding
 • Burenrecht licht en uitzicht

Wat doet een huurrecht advocaat? 

Een huurrecht advocaat is houdt zich bezig met- en is gespecialiseerd in huurrecht en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan het beoordelen en opstellen van contracten, onderverhuur, huurverhogingen en nog vele andere zaken. Als huurder of verhuurder kunt u dus de hulp inschakelen van een huurrecht advocaat. 

Wanneer schakel ik een huurrecht advocaat in? 

Een huurrecht advocaat kan door zowel een huurder als verhuurder ingeschakeld worden voor verschillende zaken. Denk aan het opstellen of controleren van een huurovereenkomst voor bijvoorbeeld een woon- of bedrijfsruimte, het tijdelijk verhuren van een bedrijfspand of woning, onderverhuring, huurverhoging van zowel bedrijfsruimtes als woonruimtes en nog veel meer.

Hoe sterk sta ik als huurder?

Een huurder heeft meestal huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder de huur niet zomaar op kan zeggen. Wel dient een huurder tijdig de huur te betalen en de woon- of bedrijfsruimte als goed huurder te gebruiken. Betaalt de huurder geen huur voor een langere periode, dan kan de verhuurder eenzijdig opzeggen indien de huurder hiermee instemt. Zonder instemming blijft de huurovereenkomst in stand. Hiermee zou gesteld kunnen worden dat de huurder vrij sterk staat. Uiteraard is iedere situatie verschillend en uniek. Daarom is het wijs om contact op te nemen met een ervaren partij zoals Tomlow Advocaten of direct een huurrecht advocaat in te schakelen.

Delen