7 december 2020

Huurbescherming voor bewoners van een vakantiepark

author

Marcel (M.P.H.) van Wezel

feature-img

Huurbescherming voor bewoners van een vakantiepark

Een huisje, chalet of stacaravan op een vakantiepark is een mooi bezit. Vaak wordt de grond gehuurd, en is het vakantieverblijf uw eigendom. Maar als de eigenaar van het park de huur wil beëindigen, of het park wordt verkocht aan een projectontwikkelaar, dan moet de huurder de standplaats leeg opleveren. Of toch niet?

De afgelopen jaren heb ik al verschillende procedures gevoerd voor (groepen van) huurders van een staanplaats op een vakantiepark, waarbij dit aan de orde was. In november 2020 wees de rechtbank 4 belangrijke uitspraken, waarbij ik als advocaat de huurders bijstond. Ondanks de opzegging van de huur door de nieuwe eigenaar, mogen de huurders op het park blijven wonen.

Huurovereenkomst onbebouwde grond zonder Recron voorwaarden

De bewoners van “Het Zwaluwpark” aan de Maarsseveense plassen huren langdurig een stuk onbebouwde grond. Anders dan vaak het geval, zijn op deze huurovereenkomsten de Recron voorwaarden niet van toepassing. Op de grond hebben de huurders in het verleden chalets gebouwd met de bedoeling om daar te gaan wonen. Sommige huurders kochten het chalet over van een vorige huurder.

Het park werd al van oudsher gebruikt als woonruimte en de gemeente gedoogde dit al tientallen jaren.

Transformatie huur recreatiegrond naar woonwijk

De nieuwe eigenaar van het park heeft vergaande plannen. Het park wordt getransformeerd van huur van recreatiegrond, naar een woonwijk. De gemeente wijzigt de bestemming, waardoor de bewoning wordt gelegaliseerd.

De huur wordt opgezegd en de bewoners worden voor de keuze gesteld om de grond te kopen (tegen een koopprijs die veel hoger is dan de marktwaarde) of om een nieuwe huurovereenkomst te accepteren. Die nieuwe huurovereenkomst is gemakkelijk opzegbaar door de verhuurder en bovendien wordt de huurprijs flink verhoogd. Als zij dit niet willen, moeten zij de standplaats ontruimen.

De huurders laten het er niet bij zitten, zij willen of kunnen de grond niet kopen en kunnen ook niet een hogere huurprijs betalen. Er is geen alternatieve woonruimte beschikbaar. Het komt dus aan op een juridische procedure.

Huurders van een standplaats op een recreatiepark worden beschermd

Aan een huurder van een standplaats op een recreatiepark biedt de wet geen echte huurbescherming. Dit komt alleen toe aan huurders van een woning of van een standplaats die is bestemd om een woonwagen op te plaatsen.

Toch liep het voor deze huurders goed af. De rechter oordeelt dat de verhuurder de huur alleen mag opzeggen, als er een voldoende zwaarwegende grond voor opzegging is.

De argumenten die de verhuurder aanvoerde: een uniform huurcontract, een nieuw parkreglement, splitsing van de all-in huurprijs, en de hoge kosten die zij moet maken om het park te transformeren, vond de kantonrechter onvoldoende om de zwaarwegende belangen van de huurders aan de kant te zetten. De huuropzegging is daarom ongeldig, de huur wordt voortgezet.

De uitspraken vindt u hier.

Eerder haalde ik al een gunstige uitkomst voor huurders op een vakantiepark met vaste huisjes, en een gunstig vonnis voor huurders van stacaravans op een vakantiepark waar de huur werd opgezegd vanwege herstructurering.

Heeft u vragen over de huur van een chalet, stacaravan of huisje op een vakantiepark?
Neem vrijblijvend contact met mij op, ik help u graag verder.

author

Marcel (M.P.H.) van Wezel

Marcel is een specialist op het gebied van huurrecht (woonruimte en bedrijfsruimte), vastgoedrecht en het verbintenissenrecht. Marcel is lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) en treedt voornamelijk op voor professionele verhuurders, zoals woningcorporaties, particuliere verhuurders en gemeenten. ...
Delen

overig nieuws_