4 december 2017

Hoge Raad bevestigt: Staat is aansprakelijk voor schade aan de deur

author

Marcel (M.P.H.) van Wezel

feature-img

Als de politie een deur van een huurwoning openbreekt, bijvoorbeeld om een verdachte aan te houden, lijdt de verhuurder schade. De deur moet immers worden gerepareerd. In een recent arrest oordeelde de Hoge Raad, dat de Nederlandse Staat bijna altijd voor deze schade aansprakelijk is.

In mijn eerdere blog: “De politie breekt uw deur open! Wie betaalt?” beschreef ik al dat een verhuurder die wordt geconfronteerd met dit soort schade, kan kiezen. Hij kan de huurder of de Staat aansprakelijk stellen voor de schade. Het Gerechtshof in Den Haag had al geoordeeld, dat de Staat in beginsel aansprakelijk is voor deze schade.

Nu heeft de Hoge Raad bevestigd, dat de verhuurder de schade op de Staat mag verhalen. Dat is goed nieuws voor verhuurders die, zonder dat zij daar enig aandeel in hebben, worden geconfronteerd met de financiële gevolgen van -op zichzelf rechtmatig- politieoptreden. De kosten komen dus voor rekening van de samenleving, en niet alleen voor de verhuurder.

Ondervindt u moeilijkheden met het verhalen van schade aan uw huurwoning? Neem dan contact met ons op.

author

Marcel (M.P.H.) van Wezel

Marcel is een specialist op het gebied van huurrecht (woonruimte en bedrijfsruimte), vastgoedrecht en het verbintenissenrecht. Marcel is lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) en treedt voornamelijk op voor professionele verhuurders, zoals woningcorporaties, particuliere verhuurders en gemeenten. ...
Delen

overig nieuws_